header.jpg

Zrealizowane w ramach programu Comenius

Zrealizowane dotychczas zadania to:

Na wyjazd do Turcji: (JESIEŃ)

jesien

  • projekt logo dla programu,
  • ankieta i broszura dot. zdrowego żywienia,
  • menu na jesienny dzień,
  • prezentacja jesiennych zwyczajów poszczególnych krajów (dodatkowo prezentacja o święcie zismniaka)
  • prezentacja swojej szkoły,

Na Litwę: (ZIMA)

zima

  • filmik opisujący nawyki żywieniowe w Polsce,
  • menu na zimowy dzień,
  • prezentacja systemu edukacji w Polsce,
  • słownik pojęć związanych z żywieniem i żywnością,
  • tredycyjne posiłki na okres zimowy w Polsce,
  • tradycje związane z zimą,
  • opracowanie ankiety dotyczącej żywienia;

Do Estonii: (WIOSNA)

wiosna

  • prezentacja ukazujące tradycyjne dania kuchni polskiej,
  • filmik - menu na wiosenny dzień,
  • prezentacja i filmik ukazujące tradycje związane z wiosną,

Na wizytę gości u nas w Owidzu (JESIEŃ)

lato

  • filmik ukazujący tradycje i święta związane z latem,
  • filmik - menu na letni dzień,
  • prezentacja ukazująca zmianę menu w stołówce szkolnej na zdrowe,
  • rozbudowany słownik żywieniowy,

Do Rumunii (WIOSNA)

wio

  • prezentacja- wpływ projektu na nauczanie przedmiotów dotyczących żywienia,
  • wyniki ankety dotyczącej zdrowego żywienia,
  • prezentacje ukazującae wpływ projektu Comenius na nawyki żywieniowe uczniów
  • gotowy słownik żywieniowy,

Aby zobaczyć rezultaty tych realizacji skorzystaj z spisu treści w prawym górnym rogu strony, wybierając nazwę kraju lub po prostu wyświetl wszystko.



Zadania zaplanowane do realizacji na pierwszy wyjazd do Turcji to:

  • projekt logo dla programu,
  • ankieta i broszura dot. zdrowego żywienia,
  • menu na jesienny dzień,
  • prezentacja jesiennych zwyczajów poszczególnych krajów (dodatkowo prezentacja o święcie ziemniaka)
  • prezentacja swojej szkoły

 

Dzięki pracy naszych uczniów, udało się zrealizować powyższe działania, a efekty można obejrzeć poniżej:

LOGO DLA PROGRAMU

 

logo programu

 

 

Oficjalnym logo programu wybrano ilustrację znajdującą się po lewej stronie. Celem naszego przojektu jest zmiana nawyków żywieniowych młodzieży naszej szkoły, dlatego jabłko jest symbolem, który naszym zdaniem i zdaniem pozostałych państw partnerskich najlepiej odzwierciedla nasze intencje.





A to inne propozycje w mini-galerii:

ANKIETA I BROSZURA

Opracowanie ankiety w czasie wizyty w Istambule powierzono szkole z Litwy. Grupy z pozostałych Państw miały w swoich szkołach przeprowadzić wspomnianą ankietę wśród uczniów i opracować jej wyniki. Zebrano także graficzne propozycje broszury o zdrowym żywieniu opracowane przez wszystkie państwa. Rozpowszechnianie jej w przyszłości wśród uczniów będzie miało promować zdrowe nawyki żywieniowe.

 
 

Jednocześnie rozdzielono kolejne zadania, realizowanie indywidualnie przez poszczególne państwa, np: nam przypadło opracowanie słownika zawierającego hasła związane z żywieniem, przetłumaczone na języki poszczególnych państw partnerskich oraz zapisane w języku angielskim. Zadaniem Turcji było przygotowanie kalendarza zawierającego hasła związane z żywieniem, itd.

PREZENTACJA JESIENNYCH TRADYCJI (ZWYCZAJÓW) W POLSCE

 

 PREZENTACJA -  ŚWIĘTO ZIEMNIAKA:

 


MENU NA JESIENNY DZIEŃ (PREZENTACJA):

 

 

 

 

PREZENTACJA SZKOŁY:

 

 


 


Zadania zaplanowane do realizacji do wyjazdu na Litwę to:

  • filmik opisujący nawyki żywieniowe w Polsce,
  • menu na zimowy dzień,
  • prezentacja systemu edukacji w Polsce,
  • słownik pojęć związanych z żywieniem i żywnością,
  • tredycyjne posiłki na okres zimowy w Polsce,
  • tradycje związane z zimą,
  • opracowanie ankiety dotyczącej żywienia;

Dzięki  ciężkiej pracy naszych uczniów (co zaobserwować można na flmikach i prezentacjach poniżej), udało się zrealizować powyższe działania, a efekty zachwyciły wszystkie kraje członkowskie projektu:

 

Nawyki żywieniowe w Polsce, czyli co jedzą nasi uczniowei na śniadania, obiady i kolacje oraz na przerwach międzylekcyjnych.

 

 

Smaczne menu na zimowy dzień- "palce lizać", oceńcie sami:

 

 

Słownik związany z żywieniem i żywnością: (w postaci prezentacji)



lub do wnikliwszego przejrzenia: SPRAWDŹ

Tradycyjne posiłki zimowe w Polsce:



 Tradycje związane z okresem zimowym:



 

Analiza ankiet dotyczących żywienia:

 

 
 
Prezentacja systemu edukacji w Polsce:
 
 
More
 



 
Zadania zaplanowane do realizacji do wyjazdu na Estonię to:

  • prezentacja ukazujące tradycyjne dania kuchni polskiej,
  • filmik - menu na wiosenny dzień,
  • prezentacja i filmik ukazujące tradycje związane z wiosną.

 

Tradycje związane z wiosną- filmik


 


Tradycje związane z wiosną- prezentacja

 

 

Tradycyjne dania kuchni polskiej


 
 Menu na wiosenny dzień - filmik


 


 

Zadania zaplanowane do realizacji na przyjazd gości do Polski:

 

  • filmik ukazujący tradycje i święta związane z latem,
  • filmik - menu na letni dzień,
  • prezentacja ukazująca zmianę menu w stołówce szkolnej na zdrowe,
  • rozbudowany słownik żywieniowy,


Tydzień zdrowego menu w stołówce ZSP w Owidzu

 

Menu na letni dzień - filmik

 

Tradycje letnie - filmik

 

Słownik pojęć kulinarnych

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fdark%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=130320003359-c986001ec5b041fbacb1948bd8b8eee7 docname=dictionarypoland username=ryszardkaiser loadinginfotext=Dictionary%20Comenius showhtmllink=true tag=comenius width=420 height=297 unit=px]


 

Zadania zaplanowane do realizacji do wyjazdu do Rumunii to:

  • wyniki ankety dotyczącej zdrowego żywienia,
  • prezentacja- wpływ projektu na nauczanie przedmiotów dotyczących żywienia,
  • prezentacje ukazującae wpływ projektu Comenius na nawyki żywieniowe uczniów
  • gotowy słownik żywieniowy,

PREZENTACJA -  WPŁYW PROJEKTU NA NAUCZANIE PRZEDMIOTÓW DOTYCZĄCYCH ŻYWIENIA:


 


PREZENTACJA -  WYNIKI ANKIETY DOTYCZĄCEJ ZDROWEGO ŻYWIENIA:

 



PREZENTACJE -  WPŁYW PROJEKTU NA NAWYKI ŻYWIENIOWE UCZNIÓW:


 

 

 


SŁOWNIK - WERSJA OSTATECZNA:

Joomla templates by a4joomla